Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem waarschuwt voor de gevolgen voor de eurozone als de Griekse schuldenkwestie niet wordt opgelost. Dat zou grote gevolgen hebben voor Griekenland, maar ook voor de andere eurolanden.
Volgens Dijsselbloem wordt er door sommigen “te licht” geoordeeld over de negatieve gevolgen voor de eurozone. Hij zei dat dinsdag bij RTLZ.
Het tweede Europese steunpakket voor Griekenland loopt eind deze maand af. Er ligt nog geld klaar voor Griekenland, maar dan moeten ze wel eerst voldoen aan eerdere afspraken om de begroting op orde te brengen en de economie te hervormen.
Volgens Dijsselbloem zijn er signalen dat de Griekse regering van premier Alexis Tsipras bereid is tot een doorbraak. “Maar dat horen we al langer”, zei hij er cynisch bij. “We zijn nog lang niet ver genoeg en de conclusie is dat de tijd dringt. Dat zeggen we al drie maanden. Griekenland kon steeds nog betalen, maar het wordt nijpend. We maken voortgang, maar het gaat langzaam.”
Vervelende maatregelen
Het kan volgens hem niet zo zijn dat Griekenland en de eurolanden elkaar in de onderhandelingen ergens halverwege tegemoet komen. Griekenland moet doen wat is afgesproken en kan daarbinnen kiezen voor andere maatregelen, mits die maar evenveel opleveren. Daar kunnen de onderhandelingen over gaan.
Volgens Dijsselbloem moet de Griekse regering de eigen kiezer durven vertellen dat de voor de verkiezingen gedane beloftes niet zullen uitkomen en dat vervelende maatregelen echt nodig zijn.
Geheim spoedoverleg
Vrijdag is een belangrijke dag voor Griekenland. Het land moet dan 300 miljoen euro terugbetalen aan het IMF. Aan het eind van de maand moet 1,6 miljard euro zijn afgelost.
Maandagavond hadden de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, EU-voorzitter Jean-Claude Juncker, ECB-president Mario Draghi en IMF-voorzitter Christine Lagarde onverwacht spoedberaad in Berlijn over Griekenland. De Griekse premier Alexis Tsipras was niet bij dat overleg aanwezig, noch de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem.
Officieel werd er na afloop niets bekendgemaakt maar media berichtten dat Griekenland een ultimatum is gesteld. Op zijn beurt heeft Griekenland een veertig pagina's tellend stuk naar Brussel gestuurd met naar eigen zeggen realistische hervormingen om Griekenland uit de crisis te halen. "Het besluit is nu bij de politieke leiding van Europa", aldus Tsipras.
Of Griekenland van plan is zijn pensioenstelsel te hervormen zoals de geldschieters willen, is niet bekend. Zondag uitte Tsipras nog felle kritiek op de internationale schuldeisers. Zij zouden absurde eisen stellen en niet willen toegeven ondanks de enorme Griekse concessies, aldus de premier.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl